Waarom is het belangrijk om een HTTPS te hebben in plaats van HTTP? En hoe doe je dat?
webdesign bureau Arnhem SQ Design SSL

Steeds meer websites gaan van http:// naar https:// om verschillende redenen. Zo scoort een website met https hoger in google, je website is veilig voor klanten en straalt het naar klanten meer vertrouwen uit. Wat een SSL hier mee te maken heeft en hoe stel je dit instelt? We beginnen bij het begin. HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure. HTTPS is een uitbreiding van HTTP met als doel om gegevens veilig uit te wisselen. Je hebt een SSL-verbinding (certificaat) nodig om http:// verkeer veilig te versleuten. Wanneer dit versleutelt krijg je een https:// verbinding. Is dit wat kort door de bocht? Geen zorgen, we leggen het hieronder rustig stap voor stap uit.

Wat is een SSL?

Een SSL verbinding (certificaat) kun je herkennen aan de HTTPS voor de URL en is de voorganger van de Transport Layer Security (TLS).

https://sqdesign.nl

Een SSL (Security Sockets Layer) zijn encyptie-protocollen die de communicatie tussen de websitebezoeker en de server waar de website is ondergebracht beveiligt. Ten eerste zorgt dit certificaat ervoor dat de gebruiker er zeker van kan zijn dat de server daadwerkelijk is wie hij zegt te zijn. Ten tweede zorgt het certificaat ervoor dat de communicatie tussen klant en de server versleuteld zijn. Dit maakt het voor buitenstaanders moeilijker om erachter te komen welke gegevens zijn verstuurd. Zo kunnen de gegevens veilig uitgewisseld worden.

Wat is HTTP / HTTPS ?

HTTP staat voor HyperText Transfer Protocol  en HTTPS voor HyperText Transfer Protocol Secure. Allebei zijn het protocollen die zorgen voor communicatie tussen een browser en webserver. De HTTPS is een uitbreiding van het oude protocol met als doel om gegevens veilig uit te wisselen. Zo is de HTTPS een beveiligde verbinding door de toepassing van de SSL certificaat. Wanneer je het http:// verkeer veilig versleutelt dan krijg je een https:// verbinding.

Waarom van HTTP naar HTTPS?

Tegenwoordig is het van groot belang om een SSL certificaat te hebben. Hier zijn namelijk verschillende redenen voor:

1) SEO (zoekmachineoptimalisatie)

Sinds 2014 is de beslissing gemaakt dat beveiligde websites hoger gepositioneerd worden in de zoekresultaten. Dit is dan ook een van de redenen dat veel websites na 2014 overstapte van HTTP naar HTTPS.

2) Vertrouwen

Aangezien privacy steeds een grotere rol speelt bij Google zijn ze gebruikers actief gaan waarschuwen wanneer een site niet beveiligd is. Uiteraard wil je vertrouwen naar je bezoekers uitstralen. Zo voorkom je door een SSL certificaat dat er een waarschuwing komt. In plaats van de waarschuwing zit de gebruiker dan een slotje of het woord veilig staan. Dit stelt de bezoeker gerust en zo kan hij/zij rustig je website bekijken.

3) Veiligheid

Als laatst wil je natuurlijk zelf ook dat klanten veilig hun gegevens kunnen communiceren op jouw website. Met een SSL certificaat is jouw website optimaal beveiligd.

seppweigel

Reacties

Recente Blogs

SEO SQ Design

SEO

Wanneer jij hoger wilt ranken in Google dan zijn er verschillende criteria waar je aandacht aan moet besteden. Het gaat hier om SEO : Search Engine Optimization

Lees meer